205

REČNIK

Želim da verujem

KATEGORIJA: Prazna slama  TEME: ekonomska kriza

„Želim da verujem“ je omiljena fraza agenta Moldera i balkanskih političara. Želja označava težnju ka nečemu a vera predstavlja uverenje koje nije podleglo proveri. Tako možete tvrditi, na osnovu onoga što znate, da su nečije namere dobre. Dalje, možete verovati u nečije dobre namere, čime ne tvrdite da su one nužno takve već da ih vi, iz nekog uverenja, tako doživljavate. Želja da se veruje je još jedan stepenik dalje od početne tvrdnje. Bukvalno shvaćena – ona je negacija same vere u dobre namere. Odnosno, želja za verovanjem sugeriše nedostatak vere. Ja želim da verujem da su političari odgovorni i baš se trudim al mi ne ide.
Ovaj eufemizam za „ja ne verujem ali bi bilo jako dobro da“ se u lokalnom političkom diskursu odomaćio usled potrebe da se objektu želje verovanja ne spočita ništa direktno ali niti da mu se ukaže preterano poverenje.

"Želim da verujem da imamo odgovorne političare svesne odgovornosti posla koji obavljaju. Ako se svako bude držao svog dela dogovora, u drugoj polovini godine sledi znatno obaranje inflacije"

Dejan Šoškić, guverner Narodne banke Srbije, Blic, 4. april 2011.

Komentari: 1

  1. By bojan_petrovic

    Jeli ova izjava izvučena iz horoskopa?????

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading