205

REČNIK

Zapadna obaveštajna služba kaže...

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: devedesete |međuetnički odnosi |region

Prizivanje na autoritet inostrane obaveštajne službe daje težinu određenoj tvrdnji jer se smatra da su inostrane sile dobro i objektivno obaveštene, tim pre ako su i same, na bilo koji način, bile upletene u događaje o kojma se izveštava. Ovo prizivanje je posebno „ubedljivo“ kada se poziva na autoritet obaveštajne službe sa Zapada čiji navodni podaci govore suprotno od zvanične politike zemlje iz koje je obaveštajna služba. Time se ne pokazuje samo da su podaci tačni, jer stižu iz obaveštenih izvora iz inostranstva, već potvrđuju i jednu drugu tezu – da Zapad ima politiku protivnu interesima Srbije i, prirodno, činjenicama.

"Američka obaveštajna služba daje podatak - 493 žrtve, a ne 7 ili 8 hiljada kako je napisao Pedi Ešdaun. Nemamo nikakvih razloga da lažemo o jednom tako strašnom zločinu koji treba da bude istinito prikazan. Nije u Srebrenici izvršen genocid, Srbija nema nikakve odgovornosti za taj zločin. Ja to tačno znam" , navodi se u knjizi.

Ipak, Ćosić tvrdi da ne spekuliše ciframa i da ne zna statistiku i ističe da se kao predsednik Jugoslavije borio za mir u Bosni.

Dobrica Ćosić, B92, 7. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading