205

REČNIK

Zakon o rudarstvu i državna strategija doneće 3 milijarde evra i 10 hiljada radnih mesta

KATEGORIJA: Zemlja snova  TEME: ekonomska politika |investicije |javni sektor |socijalna pitanja

Nepreciznim formulacijama „u narednim godinama“, „između dve i tri milijarde“, „desetine hiljada ljudi“ izriču se velika obećanja, kakva se pojavljuju u situaciji kada su izbori za manje od godinu dana i kada je pitanje hoće li osoba koja stoji iza njih biti na mestu koje mu dozvoljava da te planove ostvari. Prva rečenica, u kojoj su veliki brojevi stoji nasuprot druge, u kojoj se navode koraci koji bi trebalo da dovedu do tih brojeva. Ono što nedostaje ovom iskazu je stanje rudarstva i investiciona klima u Srbiji danas, koji bi, da nisu prećutani, oslabili ako ne i ukinuli vezu između navedenih planova i obećanih rezultata.

U narednim godinama u rudarstvo treba da se uloži između dve i tri milijarde evra, da se ti prirodni resursi stave u funkciju ekonomskog razvoja i da se desetine hiljada ljudi zaposli. Prvi korak je da tokom ove godine, nakon donošenja novog zakona o rudarstvu i strategije koja će definisati rudna bogatstva od strateškog prioriteta, ponudimo istraživanje i eksploataciju najvećim svetskim i domaćim kompanijama pod uslovom da ulažu u najsavremenije tehnologije.

Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje („Odbranićemo pravo na krov“, Večernje Novosti, sreda 15. jun 2011)

Komentari: 1

  1. By Milka Canić

    Nova strategija, takođe, predviđa da će rudarstvo značajno uticati na bruto nacionalni dohodak i “popeti” ga na pet procenata, a sada je između jedan i dva odsto. Prošle godine je rudarska proizvodnja zabeležila rast od 10 procenata, pa su oni koji se bave rudarstvom u Srbiji “ubrali” profit od dve milijarde dolara. Nameravamo, zato, da do 2020. godišnji profit od rudarstva bude pet milijardi dolara, da zaposlimo 35 hiljada radnika u toj oblasti i da rudarstvo konačno prestane da bude sinonim za teške uslove rada, hronično siromaštvo i loš život. Zato je naš plan da u narednih osam godina u rudarstvo uložimo tri milijarde evra, iskoristimo potencijale koje Srbija ima i otvorimo nove rudnike bakra, srebra, nikla, hroma, uljnih škriljaca – rekao je Dulić. http://www.rtb.rs/showNews.php?lang=Serbian&id=409

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading