205

REČNIK

U nacionalnim institucijama nema mesta za izdajnike

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: javni sektor |kultura |nacija |patriotizam

Oko neprihvatanja kosovske nezavisnosti, ali i oko naše verzije o balkanskim ratovima mora postojati apsolutni konsenzus u svim državnim institucijama, uključujući i one kulturne, poput pozorišta i Sajma knjiga. Ovo je zapravo apel za podređivanje svih aspekata društvenog života (jer malo je kulturnih institucija i događanja u Srbiji koja nisu finansijski ili na neki drugi način zavisna od države) jednoj koncepciji nacionalnog interesa, kao i za čišćenjem institucija od "nepodobnih" službenika. Kako jedna pozorišna predstava ili govor na otvaranju Sajma knjiga mogu da ugroze goli opstanak nacije, govornik ne kaže, ali očigledno računa na opšta mesta - nesloga vodi u propast, može nas spasiti jedino apsolutno jedinstvo po pitanju nacionalnih ciljeva. Drugim rečima: "Uhapsite Voltera!". Ili ga bar otpustite.


Govornik pravi dvostruku zamenu teza - prvo sve one koji se ne slažu sa njegovim stavovima po pitanju Kosova, optužuje da podržavaju separatizam, a zatim to proglašava pretnjom golom opstanku nacije. Od otvaranja sajma do nacionalne kataklizme u dva laka koraka.

Naravno da treba biti realan, naravno da treba voditi računa o međunarodnim okolnostima i svojim ograničenim snagama. Ali nema tih okolnosti – sem baš u slučaju klasične i fizičke okupacije – koje mogu opravdati to da vam nacionalne institucije vode oni koji u suštini podržavaju separatizam pojedinih delova državne teritorije. Ili to da vam najznačajnija nacionalna pozorišna smotra za velike pare dovodi i nagrađuje predstave koje su potpuno na liniji hrvatske i sarajevske ratne propagande. Ili da vam neko, ko je na istoj toj liniji, otvara najvažniju nacionalnu književnu manifestaciju. Mislite o tome. Jer – bez bilo kakve šale i preterivanja – ne radi se ovde više „samo” o Kosovu, nego upravo o budućnosti i golom državnom i nacionalnom opstanku.

Đorđe Vukadinović, "Ista meta, drugo pakovanje", Politika, 25. oktobar 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading