205

REČNIK

Svaki Srbin je organski vezan za Kosovo, hteo on to ili ne

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: Kosovo |međuetnički odnosi |nacija |patriotizam |tradicija

Gde god da ste se rodili - rodili ste se na Kosovu. Gde god živeli - živite na Kosovu. Šta god mislili o Kosovu i državnoj politici prema njemu, vaša vrela krv misli što i naši govornici - da vam je mesto na barikadama, u novom kosovskom boju.

Državna politika prema Kosovu je ozbiljno i teško pitanje oko kojeg među građanima Srbije postoje duboka razložna neslaganja. Međutim, ako je borba za Kosovo organska, instiktivna, biološka stvar, onda nikakvih razložnih neslaganja nema niti ih može biti, tim pre što se ovde razum i ne pita. Svi mislimo isto, jer smo svi krvlju vezani za kosovsko tlo, a ako se nekom čini da misli drugačije, onda ne treba da sluša svoj razum, nego svoju krv. Naravno, tamo gde govore krv i tlo nema mesta za individualno mišljenje, slobodnu volju, argumentovani stav, niti razumnu raspravu. Tamo svi mislimo isto. 
   

KiM je rodno mesto svakog od nas, Kosovo nas sabira, Kosovo nas održava, Kosovo nas čini onim što jesmo i zato zajedno moramo da krenemo u borbu da sačuvamo nešto zbog čega postojimo, nešto što dokazuje da smo ono što jesmo, a to je naše KiM – naveo je Koštunica. 

Pravda, 17.04.2012.

Fijuču rafali, lete jastrebovi 
Po srpskome nebu, iznad junačkih glava. 
Al još uvek stoje ovi naši Termopili, 
topom Lazarevu krv neće 
sprati s barikada 
Na Banjskoj grme zvona 
Mnogo jače od plotuna 
Istina je naša, braćo, vojska od svih jača! 
Istina je oklop, braćo, 
Mačevi su pravda! 
Velegradski robe, ti što o svemu lako sudiš, 
Truješ i mrziš, da po danu lakše spavaš, 
I ti si isto stvoren od vrele krvi ove, 
I tvoja je soba 
Sada ova barikada! 
I deca su tvoja sada ova barikada! 
I ime je tvoje 
Sada ova barikada! 
Srbija je cela sada 
Ova barikada!

Feđa Dimović, "Alo", 05.12.2011.

Komentari: 1

  1. By Novak

    Pitam se ko je dopustio da se ovako jadna pesma objavi u novinama. Ima tu i imitiranja onog ,,silni oklopnici bez mane i straha/hladni k'o vaš oklop i pogleda mrka'' a i Bore Čorbe (poslednja dva stiha), analfabetskog stihoklepanja poput patriotskih pesmica s' početka 20. veka... Ali... nije dovoljno biti patriota kada se pišu pesme. Nešto znači i ritam, nešto znači i metar, rima. Nešto znači i talenat. Zar smo posle Voje Ilića, Đure Jakšića, Rakića, Daviča i Miljkovića spali na ovo ?!?

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading