205

REČNIK

Stručnost ispred politike

KATEGORIJA: Pošalica sa podvriskivanjem  TEME: javni sektor |korupcija |stranački odnosi

Rašireno je uverenje da su politika i strančarenje puka borba za vlast, nešto nemoralno, samo po sebi loše. Izgleda da je tako i sa članovima stranaka. U ovom slučaju, govornik je napadnut zbog toga što je član pogrešne partije - naime, kao član glavne opozicione partije ušao je u ministarstvo, gde bi trebalo da bude mesta samo za članove partija koje su na vlasti. Šta tu sve ima problematično neka bude ostavljeno za drugu priliku. Jer on se ne bavi time, već se insistira kako to što je on pripadnik stranke nije važno, jer se on ne bavi politikom već strukom. Kaže: politika je prljava, član sam stranke samo usput. Evo iščlaniću se, nije mi ni stalo. Uostalom, zar ne zvuči lepše stručnjak? Stručnjaci su pošteni i objektivni, prava moralna vertikala. Njihovi resursi su znanje i sposobnost, a ne spletkarenje i moć. To je deo politike, kojom se bave političari. Stručnjak služi građanima, a ne partiji.

Ono što se zaboravlja je da bi i političari valjda trebalo da služe narodu. Kada bi političari bili odgovorniji, manje ljudi bi bežalo od tog zvanja, a više bi se uključivalo u politiku. Realna politika je tihim konsenzusom određena kao nešto iz čega nije lako izvući se čist. A veoma često se svodi samo na to, na jednu prljavu igru. Tome doprinose i sami političari koji svojim postupcima ili rečima ukazuju na to, a posredno i oni koji bi da sačuvaju svoju čast (ili odgovoronost!) krijući se pod zvanjem stručnjaka. Nije loše tim političarima-stručnjacima, monopolizovali su polje politike, učinili ga neprivlačnim i igraju svoju igru u blatu dok se mi zgražavamo i navijamo.

- Ja nemam pojma o politici. Prihvatio sam ovu funkciju da bi se sistemskoj korupciji u zdravstvu stalo na put. Ali, ako mi je greh što sam član SNS, iščlaniću se iz stranke dok obavljam ovu dužnost. Jer ja sam na usluzi građana, a ne partije. Mene nisu zvali u neki upravni odbor već da svojim znanjem i iskustvom pomognem u rešavanju problema korupcije u ovoj državi - navodi Milanović.

Ljubiša Milanović, Press, 13. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading