205

REČNIK

Srbima da vladaju Srbi i sve će početi dobro da se razvija

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: državno uređenje |međuetnički odnosi |Sandžak |socijalna pitanja

Interesantan je argument u ovoj izjavi - to da su Srbi većina na dve trećine opštine Novi Pazar, iako se ne radi o broju stanovnika, već o njihovoj teritorijalnoj rasprostranjenosti. Srbi tako predstavljaju većinu seoskog stanovništva u opštini, ali su i dalje manje od jedne četvrtine stanovništva. A Zubin Potok je još zanimljiviji primer, jer više Srba na Kosovu živi u enklavama u opštinama s albanskom većinom, nego na celom 'neokupiranom' severu. Sama činjenica da više Srba ili više bilo koga živi na istom prostoru ne garantuje samo po sebi razvoj. Zašto bi samo stvaranje novih opština značilo da će se sredina razvijati ('stvaranje novih malih gradskih naselja') kad imamo onoliko opština koje propadaju, a iz spomenutih Kraljeva i Kragujevca ljudi nastavljaju da se sele za Beograd u potrazi poslom, obrazovanjem, boljim uslovima života. Ali, kada u glavi imate tako jasno razgraničenu razliku između Srba i Bošnjaka, to jest nas i njih koji smo primorani da živimo jedni pored drugih i tako sprečavamo svoj međusobni ekonomski i kulturni razvitak, rešenje problema suživota se i samo nameće. Granice su spas!

Šta je rešenje za takvu zlokobnu situaciju, gde Srbi polako nestaju sa područja velikog dela Raške oblasti, dok neki muslimanski lideri – za sada još posredno, čekajući priliku za radikalizaciju – ispoljavaju secesionističke sklonosti? Ono je prosto. Treba prekrojiti opštinske granice, po principu nek svako upravlja svojim područjem. Srbi su većina na prostoru dve trećine opštine Novi Pazar i oko pola opštine Sjenica. Te opštine su inače vrlo velike (prostranije su 2-3 puta od nemalog broja opština Šumadije, juga Srbije, Kosova ili Vojvodine), pa je lako podeliti ih tako da se formira 3-4 opštine sa srpskom većinom ili da se neki krajevi pripoje susednim srpskim opštinama. Prema istom kriterijumu, i tzv. „Bošnjaci“ mogli bi da dobiju opštinu na jednom relativno malom delu sadašnje opštine Prijepolje.

Tako bi svako imao lokalnu vlast tamo gde je većinsko stanovništvo, čime bi bio zaustavljen odliv Srba, odnosno otpočelo bi stvaranje novih malih gradskih naselja. Ona bi postala administrativni, privredni, zdravstveni i prosvetni centri, ka kojima bi gravitiralo srpsko stanovništvo regiona koje teži gradovima, a neće da ide u one gde muslimanski političari imaju vlast, pa se seli u Kraljevo, Kragujevac, Beograd … Da je to spasonosna formula, svedoči primer opštine Zubin Potok, na (neokupiranom) severu naše Južne pokrajine.

Dragomir Anđelković, Pečat, 17. jul 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading