205

REČNIK

Srbija je u svojim korenima multikulturalna zemlja

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: kultura |međuetnički odnosi |prošlost |tradicija

Istorija je jedna od omiljenijih igračaka politike i ideologije. Po potrebi se mogu uzimati podaci, događaji, simboli i sklapati poput lego kockica u najrazličitije oblike. Primeri iz prošlosti i generalizacije povučene iz njih zgodno uskaču za pridobijanje legitimnosti za svoje pozicije. U takvom sklopu stvari teško je reći kad prestaje istorija, a kad počinje mit i epika. Čak i ako se pokuša kontrolisati njena instrumentalizacija, nekad omiljena igračka može da se pretvori u igračku plačku. Neke (zlo)upotrebe prošlosti su ipak “manje opasne” od drugih kao u ovom primeru, kad se mitu o Srbima kao militantnim hrišćanima suprotstavlja navodno tradicionalno utemeljenje multikulturalnosti u srpskoj istoriji i kulturi. Izgovoreno od istoričara, ima potreban autoritet iza sebe, nasuprot mitu koji su stvorili naši neprijatelji i prenosili poremećeni ljudi. A šta je stvarno slučaj sa srpskom kulturom i istorijom - je li ona u korenima multikulturna? Da li nam istorija zaista kazuje kako smo mi još ihahaj imali ono što savremene visokorazvijene zemlje pokušavaju ali im nikako ne ide da održe? Kako ćemo uraditi biopsiju kulture da to utvrdimo? Dokle ćemo vući tradiciju i istoriju, da li da uključi i progon bogumila i istragu poturica? Koje ćemo nacionalne pisce pored Andrića uključiti u dokazni postupak? Ko će presuditi ko je u pravu? Hoće li srpski Barbika i Ken nositi mač i krst ili ćemo ih obući u sve boje sveta i pakovati ih sa sve rukama raširenim da prigrle svaku različitost?

Istoričar Predrag Marković kaže da je Brejvik očigledno poverovao u mit o Srbima koji su u zapadnim medijima stvorili naši neprijatelji.

- Sve te tvrdnje o nama kao militantnim hrišćanima koji imaju za cilj da proteraju sve ljude druge vere on je shvatio kao ozbiljne. Često poremećeni ljudi iskoriste primere iz književnosti i istorije na svoj izvitoperen način. S druge strane, našli smo se u apsurdnoj situaciji da budemo povezani sa njegovim idejama, iako one ni na koji način ne mogu da imaju korene u srpskoj istoriji i kulturi. Srbija je jedna od najmultikulturalnijih evropskih zemalja, što nije posledica imigracije već je to tradicionalno utemljenje. A upravo su Ivo Andrić i njegova dela najbolji primer - kaže Marković.

Press, 26. jul 2011

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading