205

REČNIK

Srbi ne daju da ih iko ponižava

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: bezbednost |Kosovo |nacija

Priča se da Srbi dele jednu dragocenu osobinu - ne daju na sebe. Čast je nerazdvojiva od njih. U konkretnom primeru se ne kaže, na primer, da je došlo do opravdanog nezadovoljstva i revolta srpskog naroda na Kosovu. Srpski narod postaje projektovana meta Prištine, a prgavi Srbi  osetljivi na integritet, spremni su da ga odbrane uvek i po svaku cenu. Još ako je taj integritet teritorijalan, opresor nema šanse.


Čini se, međutim, da “srpski mentalitet” punu snagu razvija samo pri spoljašnjim uslovima, usmeren na etničkog Drugog. I prava je šteta što se ne usmerava dovoljno na jednostrane poteze Beograda i nije zaštitnik ličnog integriteta od omalovažavanja po šalterima, redovima, na ulicama i u potrošačkih korpama. Da je među nama koji narodski revolucionar verovatno bi oplakao svu tu neiskorišćenu ustaničku energiju. Ali tako je to sa problematičnim konceptima - čas važe, čas ne važe (u zavisnosti od toga šta hoće da se kaže). 

Oliver Ivanović kaže da je incident na administrativnom prelazu Jarinje očekivana stvar, jer Srbi nisu narod koji će dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava.

"Svako ko poznaje mentalitet ovog naroda zna da Srbi neće dozvoliti da ih neko ponižava i omalovažava i da neće dozvoliti jednostrane poteze Prištine", kazao je Ivanović.

Oliver Ivanović (B92, 27. jul 2011)

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading