205

REČNIK

Reći ću ministrima da ne troše, a mogu i da primenim zakon

KATEGORIJA: Prosto k'o pasulj  TEME: ekonomska politika |javni sektor |poštovanje zakona |socijalna pitanja

Pred kraj mandata i uoči raspisivanja izbora, premijer i ministar finansija sa vrha Kopaonika "progovara" o načinima na koji njegov kabinet, u vreme ekonomske krize, može da štedi. Iako se toga nije "setio" protekle četiri godine, on to sada, inspirisan nadolazećim izborima, može da uradi veoma jednostavno- uplašiće ih ("nemojte da trošite"), a ako mu to ne uspe, uplašiće ih još više- pretnjom da će početi da primenjuje zakon. Premijer je rešio da konačno "posluša" privrednike, ekonomske analitičari i građane, koji godinama ukazuju na potrebu racionalizacije i štednje u javnom sektoru. I to upravo uoči izborne trke, simbolično sa kopaoničkih visova (sa brda se bolje vidi) šalje poruku da će država morati da štedi naše pare, kako bismo imali za plate, penzije, socijalna davanja. Nije zgoreg znati da postoji potencijal odgovornog i kvalitetnog vođenja drzave. Samo treba stisnuti zube i konačno prelomiti. Ako i ne uspe, uvek može bar lepo da ih zamoli.

Mogu da ih nateram na to tako što ću da im kažem "nemojte da trošite" i da im dam limite i okvire u kojima se mogu kretati, što će verovatno na kraju i da se desi. Na kraju krajeva za to postoji i pravni osnov u zakonu o budžetskom sistemu", rekao je Cvetković na Biznis forumu na Kopaoniku. Premijer je dodao da će ako bude potrebno iskoristitu tu mogućnost koju ministru finansija daje zakon. Cvetković je rekao da će Vlada već u narednoj nedelji doneti određene mere štednje, ali više detalja o tome nije izneo. Kako je rekao da će se potrošnja kretati u okvirima zacrtanog deficit, bez obzira na pad prihoda.

- Sve plate i penzije, socijalna davanja će se isplaćivati redovno, i našu štednju građani neće osetiti - poručio je Cvetković i dodao da se njegov kabinet do izbora neće dodatno zaduživati.

Mirko Cvetković, Blic, 6. mart 2012.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading