205

REČNIK

Radi, ne radi, radi, ne radi

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: korupcija |poštovanje zakona |pravosuđe

Čekaj znači radi? Ali nije dokazno sredstvo? Ali da mu verujemo na reč?
Greška koju Stefanović ovde pravi je što pretpostavlja da je FBI koji on misli da postoji isti kao onaj koji gledamo u krimi serijama na televiziji. Ali, ne leži vraže, ni oni ga ne koriste kao dokazno sredstvo – upravo jer su njihovi “silni eksperti” dokazali da ne radi baš najbolje. Poziva se na autoritet neke agencije čija praksa pritom u samom navodu nije utvrđena ni na jedan način. Dokaza u ovoj izjavi (možda da ga stavimo na poligraf?) – nula.
Jedina stvar koja je iz svega ovoga sigurna jeste da poligraf, iako nije dovoljno jako dokazno sredstvo za sud pravde, jeste dovoljno dokazno sredstvo za preki sud populizma, demagogije i partijske volje…

Ja većinu poligrafista i ne poznajem i simptomatično mi je da su oni koji beže od istine obično najglasniji u kritici poligrafa. Naravno da poligraf nije dokazno sredstvo na sudu, ali mi nismo to ni tvrdili. Samo kažemo da je veoma efikasan u ukazivanju na to da li neko govori istinu ili laže. Na kraju krajeva, američki FBI ga koristi i u proveri svojih ljudi svake godine. Te onda FBI, po mišljenju naših silnih eksperata koji se ubiše po medijima objašnjavajući kako je to glupost, nema pojma.

Nebojša Stefanović, 01.01.2016. Blic

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading