205

REČNIK

Pustite zakone, srediću vam ja to

KATEGORIJA: Prosto k'o pasulj  TEME: lične vrline |poštovanje zakona

Ja, čovek, ću uvek da zaštitim tebe, čoveka, ali ja, gradonačelnik, ne mogu tebe, građanina. Pored poznate populističke teme (ja kao čovek spreman sam da se žrtvujem), ovde postoji još jedan podtekst koji je posebno uznemirujuć. Umesto javne snage države koja se upotrebljava u skladu sa Ustavom, nudi se lična snaga vlastodršca, koja se upotrebljava na osnovu njegove lične dobre volje. Snaga države nije snaga institucija, nego snaga individualnih vlastodržaca. Umesto vladavine zakona, nudi se vladavina pojedinca.

U drugom citatu, paradoks postaje još očigledniji. Stranim investitorima koji se boje lošeg funkcionisanja pravne države, kao uteha se nudi lična protekcija od strane ministra. Stranci kažu: „Mnogo su vam komplikovani zakoni“. Ministar odgovara: „Ne brinite, ja ih sa lakoćom kršim! Samo recite šta treba!“.

Ako neko želi da se fizički obračuna sa nekim zato što je on homoseksualac, pa je on sad veliki Srbin i jak je, pa će da prebije nekog, evo zovite mene, ja ću se pobijem za vas. Zato što je to isto nešto što nije u duhu porodičnih vrednosti.

Dragan Đilas, „Utisak nedelje“, B92, 2. oktobar 2011.

Moj je poziv svim stranim investitorima, koji imaju problem sa sporim izdavanjem dozvola, da se obrate meni lično. Obećavam da ću im rešiti sve probleme.

Oliver Dulić, Večernje novosti, 1. decembar 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading