205

REČNIK

Prva Srbija je pod protekteratom Druge Srbije

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: EU |nacija

Da bi se ilustrovalo sopstveno viđenje društvene i političke situacije u Srbiji koriste se različiti stereotipi o “nama” i “njima”. Ono što su u odnosu prema Srbima bila “dojučerasnja braća”, a sad novostečeni neprijatelji (zbog drugačijeg verskog ili nacionalnog opredeljenja), to su, kako se tumači u ovom govoru, prema Srbima iz takozvane prve Srbije “drugosrbijanci”. Operiše se terminima iz diskursa o izdajnicima i istinskim patriotama, pa tako u ovom tekstu možemo pročitati o poturicama, montenegrinima, filokatolicima, dukljanima, crvenima, pa čak i o papišta Racima. Ove nove “druge”, današnje “Drgosrbijance”, od “prvih” Srba ne deli, kao u navedenim poređenjima vera ili nacija, već saradnja sa institucijama EU i rad u nevladinim organizacijama. Uz govor o stranim plaćenicima i unutrašnjim neprijateljima (koji nikad ne spavaju) ide i osećaj ugroženosti i pitanje (nacionalnog) opstanka. Ovde se, međutim, otišlo i korak dalje, pa se navodna prevlast jednih nad drugima objašnjava i doživljava kao protektorat, to jest, u igru se upliće suverenitet države, čijim se zaštitinkom i jedinim legitimnim uživaocem oseća govornik i grupa koju zastupa. Jedna društvena grupa, društvena opcija se predstavlja kao država sama, koja mora biti i ostati homogena.

`Prva Srbija` nema više svoju državnost unutar Republike Srbije, niti svoje institucije i istorijsko polje. `Prva Srbija` živi pod protektoratom. Getoizovana je na svojoj zemlji i svedena na stanovništvo koje se bori za preživljavanje. Na raju Evropske unije koja sa svakim danom ima sve više razloga da najgore među domaćim protektorašima smatra novim poturicama i gorim od briselskih i vašingtonskih `Turaka`.

Sva vlast, svi potencijali i sve privilegije su u rukama stranaca i one `Srbije` koja ni od čega drugog ne bi tako dobro živela kao što živi od protektorata. Prvosrbi i drugosrbjanci već žive tek jedni pored drugih. Još im se čini da govore istim jezikom, ali bi u dogledno vreme mogli početi da se gledaju kao različite nacije.

Razlike i podele među njima jedva da su danas nešto manje nego između preostalih crnogorskih Srba i Đukanovićevih Montenegrina.

Drugosrbijanci na `prvu Srbiju` već gledaju očima beogradskih nvo-filokatolika i Crvenih Hrvata-Dukljana, kao što su na svoju dojučerašnju braću, još u Vukovo vreme, gledali budući Hrvati koje su Mađari nazivali „papišta Rac“.

Đuro Bilbija, Dveri, 11. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading