205

REČNIK

Projekat nezavisnog Kosova je početak stvaranja ”velike Albanije”

KATEGORIJA: Oni hoće  TEME: Kosovo |međuetnički odnosi |nacija |region |spoljna politika

Nije da ne postoje dve države jednog naroda, recimo Republika Kipar i Grčka. A nije ni da na Kosovu žive samo Albanci. Oni su većinski, ali ne i jedini kosovski narod. Međutim, ovakvim posmatranjem problema potcrtavaju se i čine nepremostivim razlike u etničkom poreklu građana jedne teritorije, to jest države. Uspostavlja se, samim tim i - za populistiki diskurs ključna - razlika između “nas” i “njih”, i onda se tim “njima” lako mogu spočitavati i podmetati različite zlonamerne i opasne radnje.


Teorija zavere kao metoda i narativ je oduvek vrlo uspešna u procesu stvaranja neprijatelja, zato što lukavo spaja poluistine, predrasude i osećaj ugroženosti. “Iza naših leđa” je tipična situacija teorije zavere, kada neko, mimo našeg znanja i sa lošim namerama sprema nešto protiv nas. Slično kao Marsovci koji napadaju planetu Zemlju, neke džinovske bube ili zombiji koji jure nemoćne Zemljane po ugroženoj im planeti. SF filmovi su stvarno super, ‘em se isplašiš, ‘em se zabaviš! Ali, kada se teorija zavere uzima kao argument u rešavanju nekog političkog problema i diže na nivo državne politike, više nam i nije tako smešno. Kada ugledni političar kaže da nam neki, maltene vanzemaljci nešto nečuveno prčkaju iza leđa, mi počinjemo da se ukopavamo u rovove, oblačimo maskirne uniforme, proveravamo municiju i čistimo dvoglede. Da na vreme spazimo predatora.

Zamenik premijera Srbije Ivica Dačić otvoreno govori za ”Novosti” da je projekat nezavisnog Kosova početak stvaranja ”velike Albanije”, bez obzira na to što na Zapadu to demantuju: 
- Nigde u Evropi ne postoje dve države jednog naroda. Zato Srbija treba da insistira na brzom rešavanju pitanja Kosova i razgraničenju srpskih i albanskih delova pokrajine, dok još ima vremena za to. Dok mi čekamo bolja vremena boreći se za pravdu u međunarodnoj areni, s pravom govoreći da je celo Kosovo deo Srbije, iza naših leđa zaokružava se projekat da pokrajina bude deo buduće ”velike Albanije”.

Ivica Dačić ("Albanija pruža pipke", Novosti, 16. jun 2011)

Komentari: 1

  1. By anoniman

    Posle skorasnjih komentara Hasima Tacija, njegovog prezimenjaka u Makedoniji i potpisa na inicijativu od pre par dana u Albaniji zar neko sumnja da projekat velike Albanije nije ziv i da se sprovodi? Gore navedeni tekst se moze podvesti pod mazanje ociju. Poredjenja su lazna.Kipar je geografski prilicno odvojen od Grcke. Kipar je bio kolonija. Na kosovu ne albanci cine izrazitu manjinu i sistematski su proterivani. Ne postoji 'kosovski' narod. Kosovari su laz koja pokusava da se progura i to izlgeda vrlo uspesno. I tako dalje. Generalno ceo tekst je primer poluistina i lazi. Savrsen primer demagogije.Projekat velike Albanije postoji jos od prizrenske lige.

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading