205

REČNIK

Problem je naša iskonska nesloga

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: Kosovo |nacija |patriotizam

Zar ne bilo divno kada bismo svi mislili isto, ili preciznije – isto kao Vlada Srbije? Ali avaj, ta prokleta srpska nesloga... Probematičan izveštaj vlade, ovde se proglašava simbolom nacionalnog jedinstva, a njegovo kritikovanje napadom na ovo jedinstvo. Međutim, normalno je da se predstavnici različitih grupa u višestranačkoj skupštini ne slažu po mnogim pitanjima, a na vladi je da izađe sa predlozima i da za njih pokuša da dobiještoširu podršku. Ako te podrške nema, problem je u vladi, ne u "srpskoj neslozi".

Nacionalni konsenzus može biti poželjan u nekim stvarima, ali suštinsko pitanje je – konsenzus oko čega? Upravo to pitanje govornica pokušava da izbegne govoreći o nacionalnom konsenzusu kao o vrednosti po sebi. Zaista je divno složiti se oko vrednih ciljeva, ali ne i oko problematičnih izveštaja.

Čini li vam se da su se izjave i vlasti i opozicije o KiM pretvorile u politikantstvo, a često su i vrlo neprimerene? Zar nije porazno što nema većine oko tako krupnog pitanja kao što je KiM?

- Sednica parlamenta treba da preseče sumnje da o pitanju KiM ima politikantstva. Ali, ne isključujem mogućnost da će tokom polemike biti atmosfere u okviru izborne kampanje koja je već počela. Svako će imati priliku da kaže šta misli. U Skupštinu ću pozvati premijera Mirka Cvetkovića, sve ministre, pregovarača Beograda sa Prištinom Borislava Stefanovića i predsednika republike Borisa Tadića. Bilo bi divno da se svi složimo i da tako pošaljemo poruku ljudima na KiM i svetu. Ali, čini mi se da je ono naše prokleto da o svemu imamo različita mišljenja, realnost i kad je reč o KiM. Žao mi je što je tako.

Slavica Đukić-Dejanović

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading