205

REČNIK

Pozvao sam državu da interveniše na Univerzitetu jer brinem o studentima

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: bezbednost |javni sektor |mladi

Čuvar dece u zimskom semestru, rektor - najamni radnik i surogat-roditelj - trudi se da svi budu mirni i zadovoljni. Pre svega, mora da štiti interese svog osnivača, države, koja ne gleda blagonaklono na proteste na svojoj imovini. Pored toga, on ima odgovornost prema ljudima koji su mu svoju decu poslali da uče i da se zaposle tri meseca po diplomiranju, a kojima sigurno nije svejedno da li se stvari razvijaju u tom smeru ili njihova deca spavaju po slušaonicama, tamo nešto protestuju i prave žurke.

Po logici “student je dete, dakle nije u pravu”, studenti su danas infantilna skupina koja je tu da sedi, uči, diplomira i bude isporučena na tržište rada. I tu se njihova društvena uloga završava. Obrt nastaje i u onom što rektor tvrdi da je njegov posao. On nije vaspitač, bebisiter ili vođa izviđača, pa da mu roditelji šalju svoju decu, njegova uloga je da se stara o kvalitetu visokog obrazovanja. I umesto da pregovara sa studentima u protestu i pokaže zainteresovanost za njihove probleme, rektor poziva državu (policiju) da zaštiti studente od njih samih. Kombinacijom pojmova deca, roditelji, bezbednost, ugroženi život itd. ide se niz dlaku "roditeljskoj javnosti” - roditelja "dobrih studenata" koji hoće da uče, ali ih "loši studenti" (nevaljala deca) u tome sprečavaju.

Zimski semestar je doveden u pitanje, šta će se dogoditi ukoliko studenti odbiju da prekinu blokadu? Jeste kontradiktorno, dekani Filološkog i Filozofskog apeluju na mirno rešavanje problema, vi pozivate državu?

- I ja sam za pregovore, naravno, ali moram i da zaštitim studente, roditelji su mi dali tu decu i ja sam odgovoran za njihovu bezbednost, ali i za znanje koje će da ponesu odavde. Ja hoću da se moji studenti zaposle u roku od tri meseca posle dobijanja diplome. I hoću da imaju dobro plaćen posao. Ali, ja nemam mehanizam da nešto uradim, ja sam ovde najamni radnik, ovo nije moja imovina. Ako je nečiji život ugrožen ili ako se pali imovina, naravno da ću zvati svog osnivača da obezbedi red i sigurnost.

Rektor BU, Branko Kovačević, Press, 21. oktobar 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading