205

REČNIK

Policija oseća nepravdu i razumljivo je što neće da obezbeđuje paradu ponosa

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: bezbednost |javni sektor |ljudska prava |socijalna pitanja

Nekada je policija radila svoj posao i šta se desilo - 200 policajaca je napadnuto tokom prošlogodišnje parade ponosa i završilo u zavojima! Oni koji su ih u njih zavili pušteni su na slobodu. Čovek se uči dok je živ i zato nema više zaštite za malo para i nimalo slave! Kada policija bude zadovoljna, plaćena i bezbedna, biće bezbedni i oni koje ona štiti. Razumevanje za policiju ima i osnivač Gej-strejt alijanse, pa zašto ne bismo i mi?

Ovakvom zamenom teze, pomera se fokus sa zabrane parade ponosa (odluke koju nije policija donela, već Nacionalni savet za bezbednost) na legitiman protest policije. Svesno povlačenje države i njena neodgovornost tako se prevela u hrabrost da se donese racionalna odluka - da se policija zaštiti od nasilnika i oni od policije. Zašto stati tu? Država bi trebalo da vodi računa o svojim zaposlenim i zabrani derbije i slične sportske događaje visokog rizika, bar dok se ne steknu uslovi. Dotle je dovoljno i ono što je postignuto - obezbeđena je tradicionalna nedeljna štrafta od Slavije do Kalemegdana i Beograđani treba to da cene. Mir, mir, mir, niko nije kriv. Avaj, ava, ava, gde su ljudska prava.

"Smatramo da održavanje gej-parade nepotrebno ugrožava javni red i mir, sigurnost imovine i izlaže opasnosti živote građana i policajaca. Trenutak u kome se ova parada održava opterećen je ugroženošću Srba na Kosovu i Metohiji, bezbednosnim rizicima u drugim oblasti Srbije, teškom socijalno-ekonomskom situacijom i političkom nestabilnošću u zemlji, regionu i svetu", ističe se u zajedničkom saopštenju Policijskog sindikata Srbije i "Dveri".

PSS je naveo da svi policajci dele sudbinu građana Srbije u pogledu socijalnih problema koje imaju, da obavljaju odgovoran posao u vrlo otežanim uslovima i da zato ne žele da budu pretorijanska garda nijedne posebne društvene grupe ili lobija.

Zajedničko saopštenje Policijskog sindikata Srbije i "Dveri", 22. septembar 2011.

Osnivač Gej-strejt alijanse i član glavnog odbora SPS-a Boris Milićević ocenjuje da je otkazivanje parade – jedina legitimna i racionalna odluka koja je policija mogla da se donese s obzirom na aktuelnu situaciju u zemlji.

S druge strane, policije nema dovoljno, ona je loše opremljena i loše plaćena, a ako se ima na umu da smo nakon prošlogodišnje „parade ponosa” imali 200 povređenih policajaca koji su gledali kako se puštaju na slobodu oni koji su ih napadali i ranjavali, ne treba da čudi što je policija donela odluku o zabrani ovog skupa – zaključio je Milićević.

Boris Milićević, Politika, 30. septembar 2011.

Komentari: 1

  1. By anoniman

    Ava, ava, ava, gde su ljudska prava. Aman ljudizar ja kao normalan čovek, koji ima svoj porod i ponos, svoj smisao života i svoje sigurno seksualno opredeljenje Bogom dato, treba da paradiram i da dokazujem drugima kako to izgleda, ko sam ja i da zahtevam da i drugi to čine. Hajedemo redom, neka svako iskaže svoja opredeljenja, neka krenu povorke, neka se ovaj srpski narod i po tome dokaže da još nije dorastao za priljučak naprednim civilizacijama. Pa zar tako treba da se dokazujem. Žalosno je što su moćnici prisilili i naše pravosudje da Obradoviča uopšte poziva na odgovornost, a ono ga jo i kazni, eto i u tome smo prvi. Pa Bravo. Da velikim slovm Bravo. Baki

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading