205

REČNIK

Policija ne bi da se meša u ono o čemu ne odlučuje

KATEGORIJA: Kakve veze imam ja sa tim?  TEME: Beograd |bezbednost |manjinske grupe |međuetnički odnosi |poštovanje zakona

Policija se ne bavi političkim odlučivanjem, ali da se bavi, ona bi to mnogo bolje - Rome bi naselila negde po planinama ili pustim ostrvima, da ne smetaju poštenom svetu. Ovako, šta je tu je - gradska vlast je odgovorna, a policija nema ništa s tim, pa ne bi ni da se meša, osim ako je neko napadne. U međuvremenu, praktikujte malo kulturu dijaloga, razgovarajte, ne mora sve silom.

Govornik koristi logiku koja ima smisla u svakodnevnom životu, ali ne i u funckionisanju države - ko je napravio problem, taj neka ga i rešava, ostali imaju prava da stoje po strani. Državni aparat, međutim, nije tek skup privatni lica, nego koordinisana celina u kojoj svako ima svoj zadatak. Naravno da uloga policije nije da donosi političke odluke, ali joj to ni za poslovičnu jotu ne umanjuje dužnost da radi svoj posao, odnosno štiti red i zakon, a ne samo sebe samu.

Dačić je naveo da je pitanje raseljavanja Roma u nadležnosti gradske vlasti Beograda.
- Nećemo dozvoliti da policajci budu glineni golubovi, da stanu i da ih svako napada - rekao je Dačić.
Ministar unutrašnjih poslova je dodao da je juče razgovarao sa gradskim vlastima i upozorio ih na problem u Resniku, a da su mu predstavnici grada preneli da je buduće romsko naselje udaljeno kilometar od naselja u Resniku.
- Ne možemo sa jedne strane da raseljavamo Rome a da sa druge strane ne žele da ih prime u nekim sredinama i mislim da su nađene lokacije koje nisu u naseljima da ne bi bilo problema. Policija ne učestvuje u donošenju političkih odluka. Treba razgovarati, najlakše je da policija interveniše i ona će intervenisati ako je neko napadne - rekao je Dačić.

Blic, 09.04.2012.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading