205

REČNIK

Ovo nije poraz pred huliganima

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: Beograd |bezbednost |ljudska prava |manjinske grupe

Nisu samo huligani tražili zabranu prajda, ali su oni jedini pretili da će se protiv prajda boriti svim sredstvima. Oni su bili ta „pretnja“ za ugrožavanje javnog reda i mira. Dakle, na jednoj strani smo imali Ustav Republike Srbije, koji građanima garantuje slobodu okupljanja (iz čega, razume se, proizilazi da je država u obavezi da to pravo i zaštiti), a na drugoj huligane koji su silom hteli da taj ustav suspenduju. Ovo je zaista situacija kada postoje samo dva izbora. Ili će država da opravda zašto jedina ima monopol nad „aparatom sile“ ili će zbog nemoći ili političkih kalkulacija popustiti pred pretnjom huligana. 
"Jedino ograničenje koje će uvek biti su – bezbednosni razlozi, kada su u pitanju bilo koji skupovi". Drugim rečima, kad god se mobiliše dovoljno huligana koji mogu da budu pretnja javnom redu i miru, država će im izaći u susret, jer ipak je bezbednost građana na prvom mestu. Bez brige, ustav je odmah tu, na drugom, a i prava građana su među prvih pet..

 Premijer Dačić je izjavio da je odluka o zabrani prajda doneta jednoglasno, na sednici Biroa za koordinaciju bezbednosnih službi. "Jedino ograničenje koje će uvek biti su - bezbednosni razlozi, kada su u pitanju bilo koji skupovi", naglasio je Dačić.
Na sednici Biroa, kako je rekao, vodila se duga rasprava. Bezbednosne procene su pokazale da bezbedno održavanje Prajda niko ne može da garantuje i da postoje ozbiljne pretnje za ugrožavanje javnog reda i mira, rekao je Dačić gostujući u 2. Dnevniku RTS-a.
"Ovo nije kapituliranje pred huliganima", naglasio je premijer.

Ivica Dačić, B92, 27.09.2013.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading