205

REČNIK

One koji poštuju zakon i plaćaju poreze treba nagraditi

KATEGORIJA: Prosto k'o pasulj  TEME: ekonomska politika |poštovanje zakona

Kada nekoga zaustavi saobraćajni policajac i konstatuje da nije prekoračio brzinu, treba da mu uruči litar benzina u plastičnoj boci. Ili, kada prodavačica na kasi u marketu vidi da neki kupac nije ništa uzeo i poneo sa sobom sa namerom da ne plati, treba da mu kao nagradu za doprinos očuvanju reda da barem čokoladicu domaće proizvodnje (kako bi podsticali domaću proizvodnju, i onda i na taj način doprinosili državi).

Zakoni se prave da se poštuju, mada, na prvi pogled lepo zvuči nagraditi nekoga ko poštujući zakon doprinosi državi. Međutim, šta biva sa onima koji ne plaćaju poreze i ne poštuju zakone? Nagrađivanje dobrih građana neće umanjiti ili ukloniti taj problem, kako autor ovog rešenja očigledno smatra. To s jedne strane može govoriti o nemoći države da sankcioniše nepoštovanje zakona, a s druge o proceni da to i nije neki preveliki problem. Zato se on i može rešiti tako lako i veselo.

"Država samo kažnjava one koji krše zakon, a oni koji poštuju i plaćaju poreze i doprinose nemaju nagradu. Predložićemo da takve firme, koje plaćaju i poštuju zakone imaju odbitke od poreza", rekao je Mlađan Dinkić na skupu sa vlasnicima malih i srednjih preduzeća u Šapcu.

Mlađan Dinkić, B92, 3. februar 2012.

Komentari: 1

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading