205

REČNIK

Odelo (ne) čini političara

KATEGORIJA: Pošalica sa podvriskivanjem  TEME: lične vrline

Svaki pametni političar koji se kandiduje za važnu političku funkciju mora da ima bar jednu "eto mene sa terena" odevnu kombinaciju za predizborne prilike. I uvodnu priču uz to: da se izvini što kasni, što je neprikladno obučen, jer je ceo dan bio sa narodom na terenu. Za gledaoce koji možda usput nešto rade po kući i ne prate intervju sa punom pažnjom, nije zgoreg ni da zaključi umesto njih: ja nisam političar, već radnik.

Ako se odevni kod pogazi izvan dometa televizijskih kamera, valja imati neko budno oko i novinsko pero da pribeleži to. Kao u nekoj priči o Titu iz stare čitanke, u drugom citatu iz arhive rečnika, ističu se vrednoća, požrtvovanost i skromnost ministra, koji se bez kamera i bez pratnje penje na skele i obilazi etaže. Izjednačavanje sa "običnim", ali pre svega poštenim radnim svetom, ostvaruje se i kroz izvinjenje čistačici zbog rusvaja koji su u ministarstvu napravile njegove prljave "cipele sa terena". Za kraj, raduje nas saznanje da ministar ne namerava da ih okači o klin, opet će on da bane na neko gradilište, ali će jedna brza preobuvka glatko da reši problem crvenog tepiha.

Dobro veče i vama i dobro veče svim gledaocima Timočke televizije. Ja se prvo izvinjavam, ovaj, što sam ovako, malo i neprikladnije obučen za ovu emisiju, ali, s obzirom da dolazim sa terena, evo, neka mi se oprosti ovaj put, nije odelo, kao i ostali političari, ali na kraju krajeva, ja i nisam političar, ja sam čovek koji radi, radnik, znači koji je danas obiš’o mnogo, ovaj, kuća, ovaj, po selima, mnogo mesta da vidim gde šta treba, da vidimo kako bolje da, da građane uvažimo za ono šta njima treba da čini bolji život, a svima nama zadovoljstvo, znači, da im to priuštimo.

Saša Mirković, funkcioner Pokreta radnika i seljaka, "Aktuelno", Timočka televizija i radio, mart 2012.

MINISTAR Oliver Dulić banuo je pre neki dan nenajavljeno na gradilište ”Stepa Stepanović”, kako bi iz prve ruke saznao teku li radovi po planu. Bez kamera i bez pratnje, peo se na skele i obilazio etaže sa zidarima.

Usred te ”blic” inspekcije zazvonio mu je telefon. Morao je odmah da pođe u Vladu. Pozdravio se sa neimarima i zaputio se ka Nemanjinoj. Dok se crvenim tepihom peo do svog kabineta nije ni primetio da se sa njegovih cipela odvaja skorelo blato. Ali, to nije promaklo čistačici koja je pokucala na ministrova vrata i ljutito mu rekla da joj je napravio rusvaj.

Dulić se izvinio i obećao joj da će se ubuduće preobuvati pri ulasku u Vladu, kada se bude vraćao sa terena.

Večernje novosti, 1. novembar 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading