205

REČNIK

Odbijanje sporazuma bi završilo kosovskom “Olujom”

KATEGORIJA: Drekavci i baba roge  TEME: EU |Kosovo

Odbijanje sporazuma bi sigurno imalo određene negativne posledice po Srbiju, ali teško je poverovati da bi se na Kosovu desila nova “Oluja” i da bi morali da šaljemo decu na tenkovima. Oluja ne može da se desi bez učešća Kosovskih bezbednosnih snaga, što opet teško da može da se desi bez saglasnosti EULEX-a i vodećih zemalja Evropske unije. Drugim rečima, ako je tačno da bi se desio napad na Srbe i etničko čišćenje da nije potpisan sporazam, kako onda ubediti kosovske Srbe da se integrišu u kosovske institucije? I da li ima smisla težiti učlanjenju u EU ako bi vodeće zemlje unije to dozvolile? Mnogo je verovatnije da je po sredi zaplašivanje građana od strane naših vodećih političara kako bi građani lakše prihvatili sporazum.

Šta je bila alternativa? Da napustimo pregovore. Da potpuno blokiramo pregovarački proces, da izolujemo zemlju. Da se u međunarodnim forumima ponovo o nama razgovara bez našeg prisustva, a odluke donose na našu štetu. Krajnji rezultat bi bio novi egzodus i nestanak Srba na Kosovu i Metohiji.

Mi danas ne možemo da odbranimo ne samo sever Kosova, ne možemo da odbranimo u suprotnom ni Srbiju od siromaštva, ne perspektive i od totalne propasti. Odbijanje bi završilo kosovskom “Olujom”.

Ivica Dačić, izlaganje u Narodnoj skupštini, 26.04.

Nećemo decu da šaljemo na tenkovima, jer nemamo ni dovoljno modernih tenkova, a još manje glava za bacanje.

Aleksandar Vučić, Prva TV, 28.04.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading