205

REČNIK

Normalno je da se Kosovo pripoji Albaniji, a Republika Srpska Srbiji

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: Kosovo |međuetnički odnosi |nacija |region

Možda izgleda komplikovano, ali, prava je istina uvek jednostavna, samo treba biti politički hrabar da se ona izgovori. Ne damo Kosovo, ali možemo se dogovoriti. Daj šta daš, kad već ne htedoste više od autonomije. A manje od nezavisnosti. I onako nije bilo baš normalno da živimo zajedno. Svaka ptica svome jatu. Svaki iver svojoj kladi. Zato je Srpska nešto drugo, tu smo svi naši...ova nenormalna granica među nama će od nenormalnosti i sama nestati.

Obrazlažući svoje viđenje geopolitičkih odnosa u bivšoj Jugoslaviji konstatacijom o “normalnosti”, govornik staje na sigurno tle zdravorazumskog i jednostavno-pragamatičnog mišljenja. Osim toga što je normalno da će RS prvo da se ocepi od BiH, a zatim i da se pripoji Srbiji, ni ne izgovara se (koliko se podrazumeva) da će Srbija prihvatiti RS jednom kada se ova ocepi. I tako, sve o ocepljenju, razgraničenju, multietničkim obmanama… nije kraj novim granicama i prekrajanjima, kao da kaže govornik, nadajući se da ćemo u toj novoj preraspodeli teritorija, zasnovanoj na čemu drugom do- na tekovinama zdravog razuma i normalnosti- i mi iz Srbije konačno uspeti nešto da maznemo.

Čekajte, ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom? To je normalno, zato što je to isti narod. Pa šta sad, u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu?! Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu.

Ivica Dačić, NIN, 2. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading