205

REČNIK

Nikada ne bih to uradio jer je to izdaja

KATEGORIJA: Dvostruki aršini  TEME: Kosovo |lične vrline

Predsednik Nikolić je bio vrlo izričit kada se, tada bivši predsednik Tadić, rukovao sa Hašimom Tačijem. Njemu nikada ne bi palo na pamet da tako nešto uradi. Ali funkcija je voćka čudnovata, ume da pomuti pamet, samo onda bar treba biti iskren i priznati grešku. Bolje je objasniti da je prethodna izjava koju je dao bila ishitrena i nepromišljena, nego građanima servirati demagogiju u vidu 'promenjenih okolnosti' i time da je 'on krivac što je u pregovore uključen Ivica Dačić, pa nije hteo da ga ostavi na cedilu. A koje su to promenjene okolnosti? To što su pregovori podignuti na najviši nivo? Tačno, ali on Tadića nije napadao zato što se sa Tačijem nije rukovao kao predsednik, već što mu je uopšte palo na pamet da tako nešto uradi sa, po njegovom mišljenju, ratnim zločincem.
 
U nastavku intervjua naš predsednik koristi isti recept i u vezi Vatikana. Nema veze sve ono što sam govorio o Vatikanu, do god ne priznaju Kosovo, zaslužili su odlikovanje. Sjajan kriterijum, nema šta.. Ali bar sve pršti od doslednosti. Prepodne se rukujemo sa Tačijem, a uveče pošaljemo najviše državno odlikovanje Kim Dzong Unu. 

Na konstataciju da se rukovao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem, a da je nekada govorio, kada se bivši predsednik Tadić sa njim rukovao, da se nikada ne bi rukovao sa osobom koja je optužena za teške zločine, Nikolić je rekao da su okolnosti drugačije. „Ja sam krivac što je u pregovore uključen predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić. Znate, najlakše je dovesti pregovore do toga da Dačić izgori u tome... Mogao sam da okrenem glavu kad su se svi rukovali...To je bila moja podrška Ivici Dačiću“
 
Na pitanje otkud on u Vatikanu, kada je poznat kao recenzent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana, predsednik Nikolić je rekao: „To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u jedno drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova“. On je rekao da je hteo i da se zahvali papi Benediktu XVI što nije priznao Kosovo.
 
O odlikovanju pape Franje je rekao: "Dok traje moj mandat odlikovaću predsednika svake države koja nije priznala Kosovo“. On je rekao da će odlikovati i svakog uglednog stranca ili ambasadora koji čine mnogo za Srbiju, ili dovode investitore.

Tomislav Nikolić, B92, 25.03.2013.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading