205

REČNIK

Narod treba da se pita, ali odmah sad, pa najranije za deset godina ponovo

KATEGORIJA: Dvostruki aršini  TEME: EU |spoljna politika

Autori inicijative tvrde da se izdvajaju od drugih političkih aktera po tome što se zalažu za neposredno demokratsko odlučivanje o najvažnijim pitanjima. Međutim, istina je da se zapravo sve stranke zalažu za to da se odluka o članstvu u EU donese referendumom. Pravo pitanje stoga nije: referendum – da ili ne?; već: kada i pod kojim uslovima? Ishod referenduma sigurno neće biti isti sada, kada je podrška evro-integracijama manja nego ikad ranije, i za par godina kada članstvo u EU možda bude nadomak ruke. Zato autori inicijative kao da hoće da osiguraju negativnu odluku naroda time što će se referendum održati što hitnije, a onda tu i da tu negativnu odluku zacementiraju zabranom ponovnih referenduma na ovu temu.

Drugim rečima, autorima incijative nije ni stalo do referenduma kao takvog, nego do jednog mogućeg referendumskog ishoda, što je legitiman cilj, ali ga nije legitimno zaodevati u populističke fraze o „nepodsrednoj demokratiji“. Malo je licemerno pozivati se na brigu za glas naroda, a istovremeno tražiti da se taj glas ućutka na što duži period. Iskrenije bi bilo da su napisali: mi smo za referendum – ali samo onda kad on kaže ono što mi hoćemo.

Zahtevamo:

1. da se o najvažnijim državnim pitanjima od značaja za sve građane odlučuje neposredno demokratski, a ne unutar uskih interesnih i oligarhijskih grupa;


2. što hitnije raspisivanje referenduma o pristupanju EU i NATO (sa zabranom ponovnog raspisivanja u roku od 10 godina) uz obavezu svih državnih institucija da se striktno pridržavaju i rade na primeni tih odluka kakve god one bile.

Inicijativa za spas Srbije, NSPM, 13. april 2012.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading