205

REČNIK

Napad na Đokovića je napad na Srbiju

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: međuetnički odnosi |nacija |region

Ovaj novinski članak predstavlja jedan od nastavaka u epskoj biografiji porodice Đoković. Čitaoci ostaju uskraćeni za precizne podatke i kontekst u kome se odigrala situacija, a retoričkom imaginacijom se događaj kontekstualizuje na jednom drugačijem nivou.

Umesto mogućih racionalnih pretpostavki o uzrocima, autor teksta je, smatravši da je bilo koji povod za ovakav tretman nedostojan familije najboljeg srpskog i balkanskog sportiste (citat iz teksta), odlučio da se pozabavi (svima dobro poznatom) zlonamernošću i nepravednošću hrvatskih vlasti prema pripadnicima naciona iz kojeg potiče i znamenita familija.

Oslanjajući se na zaoštrenu leksiku (maltretiranje, ljubomora, ponižavanje, ogorčenost, skandal), događaji su interpretirani kao mogući uzrok problema u odnosima dve zemlje (!), koji će onda sigurno rezultirati izostankom srpskih turista sa hrvatskog primorja. I čini se zapravo da je sav napor novinara usmeren ka tome da kaže da oni mogu imati to svoje more i po sto puta, ali mi im doći nećemo!

Tekst se efektno završava u harmoničnom uskliku vlasti i opozicije da Srbija možda nema more, ali da će se, verovatno, s radošću peći na avgustovskom suncu uživajući u manjku u kasi budžeta susedne države.

Srbija ogorčena zbog maltretiranja porodice Đoković u Dubrovniku Hrvati ljubomorni što nemaju Novaka!


Maltretiranje porodice Đoković u nedelju u Dubrovniku, kada im je hrvatska policija oduzela pasoše i zadržala ih nekoliko sati ne dozvolivši im da se iskrcaju, moglo bi loše uticati i na političke odnose između dve zemlje, ali i na odluku srpskih turista da letuju na hrvatskom delu jadranske obale, slažu se u srpskoj vlasti i opoziciji.

Da nije dobro da država koja je na pragu ulaska u EU i koja poziva srpske turiste da letuju „tako blizu“ ponižava familiju najboljeg srpskog sportiste misli i poslanik DS-a Srđan Milivojević: Veoma je loše kada takva država maltretira porodicu jednog od najpoznatijih sportista sveta i sigurno najboljeg sportiste na Balkanu, pogotovo kad se zna da Novak i sa hrvatskim sportistima ima sjajne odnose. Ovo je njihov veliki gaf, veliki propust koji će se reflektovati na mnoge stvari, a najviše na njihov turizam i njihovu kasu. Naši ljudi će se sigurno zapitati šta se može desiti njima ako se tako nešto dešava porodici jednog Novaka Đokovića - ogorčen je Milivojević.

Da su Novakovo ime i rezultati prevazišli sve, pa i političke podele u zemlji, govori to što i zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić ima skoro identično mišljenje o ovom skandalu koje su priredile vlasti u Hrvatskoj.

Alo! 14. jun 2011

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading