205

REČNIK

Nagrada za knjigu o gej kulturi je politička propaganda i uvreda za književnost

KATEGORIJA: Dvostruki aršini  TEME: kultura |ljudska prava |manjinske grupe

Ko za Andrićev dvostruki jubilej ne dodeli nagradu knjizi o Andriću, taj poručuje da knjževnost nije važna. Nagrada za izdanje godine, koja je ovaj put dodeljena leksikonu "Stripovi koje smo voleli", često se dodeljuje neknjiževnim izdanjima, a prethodnih godina je dodeljivana između ostalog i monografijama o "Manastru Krušedol" i reci Moravi ali, to se kanda nije smatralo uvredom za književnost. U čemu je onda problem? Zašto povest gej i lezbejske kulture ne spada u književnost? Zašto stripovi? Iako to eksplicitno ne kažu, očigledno je da autori implicitno igraju na kartu predrasuda kako prema gejevima i lezbejkama, tako i prema stripovima kao trivijalnoj umetničkoj formi.

U drugom citatu autor tvrdi da je specijalno priznanje knjizi „„Povijest gej i lezbijskog života i kulture“ dodeljeno iz isključivo ideoloških razloga. Na osnovu čega on to tvrdi? Na osnovu toga što se knjiga „bavi problemima koji se prelamaju kroz neke od ključnih perspektiva našeg života“. Šta god ovo tačno značilo, teško da postoji knjiga koja se na ovaj ili onaj način ne dotiče aktuelnih društvenih pitanja. Međutim, to mora da su problemi koji ne bi trebalo da se uzdižu na nivo nacionalne kulture, pa samim tim i iza njih stoji neka neprimerena ideologija i propaganda.

U godini koja je u znaku dvostrukog jubileja našeg nobelovca Ive Andrića, kada su se izdavači potrudili da je dostojno obeleže mnogobrojnim i raznovrsnim tragalačkim izdanjima, organizator je poručio javnosti da su od književnosti važniji stripovi i “povest gej i lezbijskog života i kulture”. Isti žiri, plaćen našim parama zarađenim na našem tržištu, naveo je da su iza nas dve godine devastiranog izdavaštva!

Saopštenje "Udruženja izdavača i knjižara Srbije", Večernje novosti, 31. oktobar 2011.

Da se žiri u odlučivanju zaista rukovodio svojim specifičnim dnevnopolitičkim pogledima, možemo videti i u dodeljivanju specijalnog priznanja knjizi „Povijest gej i lezbijskog života i kulture“, budući da se bavi problemima koji se prelamaju kroz neke od ključnih perspektiva našeg života. I u ovoj odluci može se prepoznati ideološki redukcionizam i zalaganje za jasno određeni propagandno-politički projekat koji u fokus stavlja samo svoje specifične poglede ne samo na ovogodišnju izdavačku produkciju.

Marinko Vučinić, „Kako se fabrikuje izdavač godine“, NSPM, 1. novembar 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading