205

REČNIK

Kosovo pripada nama jer je naše

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: EU |Kosovo |patriotizam |vlast/opozicija

Ono što je naše nije tuđe, niti pripada ikome drugome osim nas. Čini se da ima smisla. Ako smo mi država, a Kosovo je naše, onda mi imamo suverenitet nad njim. Jer pripada nama i naše je. I nema više ničeg problematičnog u tome, ne moramo da se pozivamo na Kosovsku bitku, Ustav ili Rezoluciju 1244. Nema više truda da se to objasni, razloži, postavi kao vežba studentima pravnog fakulteta. Dosta smo gubili vreme objašnjavajući nešto što smo sve vreme znali.

Oni malo osetljiviji na logiku bi mogli štošta da prigovore. Veznik „jer“ bi trebalo da označava uzročne rečenice, a ovde zapravo nema uzroka i posledice, osim ako nismo semantičke cepidlake. Kosovska teorema se u stvari vrti u krug apelujući na nešto što navodno svi znamo i mislimo. Ko smo to mi i da li imamo svu dokumentaciju i argumentaciju za to što nam pripada, nije važno. Naši smo i naše je.

Kosovo pripada nama, jer je naše, a EU pripada ono što je njeno. Ispada da je Kosovo važnije EU nego vlasti u Srbiji. Više je stalo Briselu da nam uzme Kosovo nego sadašnjoj vlasti da ga brani.

Vojislav Koštunica, Press, 27. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading