205

REČNIK

Kakav Miler takav Biler, kakav otac takav sin

KATEGORIJA: Ti ćeš da mi kažeš  TEME: Kosovo |nacija |prošlost

Znamo mi kakvi su Nemci i za čije babe zdravlje rade. Učili smo istorije, gledali filmove i igrali se partizana i Nemaca, ne treba tu mnogo šta dodavati. Nekada je Miler probijao francuski otpor nacistima a sada Biler probija otpor Srba sa Kosova spram kosovskih vlasti. Obrazac je jasan: Švaba udario na otpor pravednika. A to da nam nemački general nije naklonjen znamo i po tome što se priča da mu je čak i otac služio u nacističkoj vojsci. A po onoj staroj dečijoj – tata mu je slon, mama mu je slon, pa šta je onda on? – jasno je da Biler ne voli Srbe. Iz toga je jasno da ni njegova deca neće biti naklonjena Srbima, a neće ni njegovi unuci niti iko iz njegovog rodnog grada pa i čitave Nemačke. Sve je to bilo suđeno od prvog susreta jednog Slavena i Germana koji su se potukli oko toga ko je prvi ugledao divljeg vepra... E sad pomislite da o vama sude na osnovu komšije sa prvog sprata koji đubre baca kroz prozor, buši deci lopte i ide po parku go.

General-major Biler rođen je 20. januara 1956. godine u malom mestu Ajhah, poznatom po tome što se tamo nalazi jedini ženski zatvor u saveznoj pokrajini Bavarska, ali i kao rodno mesto čuvenog Vermahtovog generala Vincenca Milera, koji je u Drugom svetskom ratu probio francusku Mažino liniju. Sada je Bilerov glavni zadatak da probije linije srpskih demonstranata, koji su ovih dana blokirali puteve na severu pokrajine, posle upada specijalnih jedinica kosovske policije i paljenja prelaza Jarinje.

Bojan Bilbija, Politika, 31. jul 2011

Biler očigledno nije naklonjen Srbima, a ovde po Kosovu se čak priča da mu je otac služio u nemačkim jedinicama 1941. godine - kaže Ivanović.

Milan Ivanović, Press, 10. avgust 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading