205

REČNIK

Je suis matь Rossiя!

KATEGORIJA: Dobro je poznato  TEME: bezbednost |devedesete |EU |nacija |patriotizam |prošlost |spoljna politika

„Da ne idemo u daleku istoriju“ – ode u daleku istoriju. Popović tipično demagoški pokušava da oslika svet ne kroz svoje opise, vec kroz negativan ton, a čitalac nek zažmuri, zamisli, uplaši se i glasa za njega. Problem je što politika nije roman, možda tragikomedija. Kada izjave služe da pridobiju glasače, a one ostavljaju prostor ljudima da se učitaju u to šta bi moglo da bude kada bi u ovom primeru Kosovo ušlo u UNESCO, to nužno kupi podršku teoretičara zavere (šta ćemo sa HAARP-om na vrhu mosta na Adi?!), lakovernih ljudi bez previše informacija (oni koji bi se uplašili da im kažes lepu vest u zastrašujućem tonu) i ekstremnih nacionalista (kojima u suštini i nije bitno šta su činjenice).
Možda bi prijem Kosova u UNESCO bio katastrofa. Možda bi rezolucija o Srebrenici stavila genocid na prvu stranu Googla (sad je na drugoj, pa smo sigurni, niko ne gleda drugu stranu). Ali širenje panike u stilu svi mu znamo koliko je to katastrofalno, bez iznošenja konkretnih činjenica i uopšte kako i zašto su te dve stvari tolika pretnja je čista demagogija. Nedovoljno analize Popoviću (65 govorničkih bodova).
 

"Sa sigurnošću mogu da kažem da Srbija nema bližeg političkog partnera nego što je Rusija. Da ne idem u daleku istoriju, u Prvi i Drugi svetski rat, period sankcija, ali da se vratimo samo u prethodnu godinu. Imali smo dva velika problema koji su mogli da imaju katastrofalne posledice za budućnost Srbije. Prvi je rezolucija o Srebrenici. Da je prošla, imali bismo situaciju da bi na Guglu kao prva odrednica Srba izlazilo da smo narod koji je izvršio genocid. Toga nas je spasla Rusija vetom u Savetu bezbednosti i tek će buduće generacije biti svesne važnosti i dometa te odluke. Drugo je prijem Kosova u Unesko. Zamislite da su Pećka patrijaršija, Dečani, Gračanica postali deo kulturne baštine lažne države Kosovo? Samo na ta dva primera možemo zaključiti da se Rusija prema nama ponaša kao prema rođenom bratu."

Nenad Popović, 13.03.2016. Blic

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading