205

REČNIK

Ja u svakom slučaju nisam hteo da prihvatim da Dačić bude premijer

KATEGORIJA: Pobrkani lončići  TEME: državno uređenje |izbori |stranački odnosi

Ako postoje indicije da je neko počinio teško krivično delo, on ne može da bude ni premijer ni ministar dok se ne završi istraga. Ne postoji ta suptilna razlika, na koju se Tadić poziva, koja nekoga može da učini podobnim za mesto ministra unutrašnjih poslova, ali ne i za premijera. Ili je Dačić nevin dok se ne dokaže suprotno, pa zbog toga ima pravo da bude i premijer i ministar, ili postoje ozbiljne indicije da je počinio teško krivično delo, pa ne može da bude ni jedno ni drugo dok se ne završi istraga. Tadić nam u stvari objašnjava da je Dačić malo trudan, pa je to jedan od razloga zbog kojih nije hteo da mu prepusti premijersko mesto. 

"Svako je mogao da dođe u kontakt sa predstavnicima organizovanih kriminalnih grupa, a da li je neko počinio krivično delo, to je predmet istrage", naglasio je Tadić. 

On je, međutim, rekao da je i taj razlog, kao i mnogi drugi, uticao da, kao pregovarač o sastavljanju Vlade posle izbora, nije želeo da prihvati da Dačić bude premijer, jer DS, u tom slučaju, ne bi mogla da utiče na političke procese u zemlji. 

Tadić smatra da se Vučiću pitanje koje postavlja njemu o političkoj odgovornosti vraća kao bumerangjer on sada sedi u Vladi sa Dačićem. 

"Ako je taj kriterijum važio za mene, važi i za njega. Ja u svakom slučaju nisam hteo da prihvatim da Dačić bude premijer", rekao je Tadić i objasnio da je hteo da DS zadrži kontrolni proces u borbi protiv organizovaniog kriminala i vođenju zemlje prema Evropskoj uniji. 

Boris Tadić, B92, 05. Februar 2013.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading