205

REČNIK

Ja se bavim izborom saradnika a sud njihovom odgovornošću

KATEGORIJA: Kakve veze imam ja sa tim?  TEME: javni sektor |poštovanje zakona

Dokle god imate račune za troškove koje ste napravili na račun građana, to jest državnog budžeta, nema problema! Vi možete potrošiti i manje, ili ništa (možete sami platiti neke od računa, na primer), ali i više, granice izgleda i nema, ako je- legalno. Sad, da je pomoćnik ministra i nekadašnji sekretar delegacije te novce ne daj bože ukrao- to bi već sigurno bilo problematično iz perspektive krivičnog zakonika. A, možda i morala. Jer, zašto se osećati moralno odgovornim, ili zašto, kao što ministar kaže, videti moralne probleme tamo gde nema krivičnih problema? Ne komplikujmo živote i sebi i političatrima na vlasti kojima je na raspoloženju naš novac. Procedure o trošenju budžetskog novca su transparentene i regulisane zakonom, a moral je ipak stvar subjektivne procene, lične odluke. Nije moral moranje.

Međutim, još jedan član novog tima ministra zdravlja od ranije je poznat javnosti. O Ratomiru Milikiću mediji su pisali pre dve i po godine kao o čoveku koji je kao sekretar delegacije pri Savetu Evrope od Skupštine Srbije naplatio višemilionske račune za putovanja, a napravio je i telefonski račun za dva broja od oko 800 hiljada dinara. Od danas savetuje ministra Stankovića o međunarodnim odnosima.


"Znao sam i ove podatke koje ste vi ovde izneli. Da je bilo bilo koji ograničavajući faktor - da je načinio bilo kakvo krivično delo, da je neke druge stvari radio koje su zakonom predviđene za sankcije, sigurno ga ne bih uzeo. Ne vidite tu nikakav moralni problem? Što se mene tiče ne, ako je on za sve stvari koje je radio dao odgovarajuće papire", rekao je Stanković.

Zoran Stanković ("Stanković oštro protiv korupcije", B92, 10. jun 2011)

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading