205

REČNIK

Ili glasaš za postojeće partije, ili si razmaženo derle

KATEGORIJA: Il' si voda il' si vino  TEME: izbori

Govornik bi da nas ubedi da je "beli glas" bačen u vetar, da on jednostavno nije potez u demokratskoj igri. Ako ne glasate ni za koga, bacili ste glas- i gotovo. Ali, već sama činjenica da su mnogi najavu "belog glasanja" smatrali dostojnom odgovora, pokazuje da "beli glas" ima političku težinu. Čak i samo pozivanje na takav čin ima političku težinu. "Belim glasom" se ne može izabrati nova vlast, ali on može da predstavlja signal, kako drugim biračima, tako i političarima. Iako bi se nova Vlada mogla formirati i sa 5 posto važećih listića, mali broj ljudi koji bi na ovaj način učestvovao u celom procesu bio bi pravi pokazatelj stanja samog sistema. Nije jedina mogućnost političkog delovanja učestvovanje u formiranju većine od 126 poslanika, nego, između ostalog, i izražavanje nezadovoljstva ponudom na političkoj sceni. Šta ti vredi što si učestvovao u formiranju parlamentarne većine ako smatraš da je ona loša? Parlamentarnoj demokratiji se pravi magareća usluga: ne valja, znamo da ne valja, i ništa po tom pitanju ne možemo da učinimo- ovo je ipak najbolji od svih svetova.

Zakon ne predviđa da popunjavači "nevažećih listića", koliko god da ih bude, dobiju svoje poslanike i poslaničku grupu, pa da budu deo vlasti ili pak skupštinska opozicija. Misliti da je baš dan opštih izbora mesto i prilika za ovu vrstu "simpatičnog" demonstriranja sistem(at)skog – a opet "vansistemskog" – nezadovoljstva političkom klasom naprosto znači tvrdoglavo ne želeti da imaš pojma šta znači život u parlamentarnoj demokratiji, sa svim njenim pravilima igre. Pripadnici političke klase, (će) onda napraviti onakvu vladinu većinu kakvu će diktirati rezultati glasanja onih koji stvarno budu glasali, a ne prenemagali se… Ja sam, srećom, građanin višestranačke demokratske pluralističke zemlje, i ja glasam! A ko ne glasa, nadglasaće ga drugi; svim onim vrlo važećim listićima, dakako.

Teofil Pančić, Vreme, 27. oktobar 2011.

Komentari: 1

  1. By miljenkod

    Zanimljivo! Organizacije civilnog društva su godinama sprovodile kampanje Izađi i glasaj (GOTV - Get Out To Vote) politički neutralno pozivajuci građanki i građana da koriste svoje pravo odluce ko će i kako donositi odluke u njihovo ime. Ubeđivali su (smo) dakle da treba svojim glasom preuzeti bar mali deo odgovornosti za politiku koja se sprovodi ili da, opet svojim glasom, budu u opozicijij prema toj politici. Danas mnoge od njih pozivaju građane da glasaju za nikoga, dakle za ništa. U tom smislu glasanje je zaista samo izlazak u šetnju i apsolutna odbijanje svake odgovornosti.

    Komentariši

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading