205

REČNIK

I političari su gazde koji peku rakiju i poštuju srpske običaje

KATEGORIJA: Ljudi smo  TEME: lične vrline |tradicija

‘’Gde ćeš, Slavo, sa džemom u Skupštinu!? Ovo je bila prva reakcija onih koji su ugledali Slavicu Đukić-Dejanović, predsednicu Skupštine, kako prekjuče s dve tegle džema, u pratnji potpredsednice Gordane Čomić, dolazi na prvo jesenje zasedanje. Ipak, Slava je brzo razjasnila nesporazum. Domaćica iz Kragujevca je rešila da ispoštuje stare srpske običaje pa je poslanicima odnela slatko! Ali ne jednu teglu, nego dve! I to ne bilo koje slatko- nego od šljiva, koje je sama kuvala u svojoj rodnoj Rači. ‘’Kao predsednica skupštine, Slava je odlučila da poslanike na prvom jesenjem zasedanju, kao prava domaćica ove kuće, počasti slatkim koje je sama pravila. A ja- klasika- donela sam bombonjeru!’’- izjavila je Čomićeva. Inače, kako saznajemo, Đukić-Dejanović je prošle godine skuvala 20 kila slatka od šumskih jagoda, i po 30 kila slatka od dunja i šljiva, domaćih.’’

Smestiti politčara u poznati, svakodnevni ambijent u kome se rade obične stvari, poštuju običaji i pokazuje da i on ima život van javne političke sfere, približava ga ukusu i merilima običnog, “malog” čoveka. Još kada je taj političar prikazan kao veoma uspešan u poslovima koji nisu samo politički, državni, već i domaćinski i gazdinski, onda on zaslužuje još veće poverenje. Postaje simpatičan i poželjan da predstavlja sve nas, u svoj našoj običnosti i malenkosti.

Gde ćeš, Tomo, s vodom na proslavu!? Ovo je bila prva reakcija onih koji su ugledali Tomislava Nikolića, lidera Srpske napredne stranke, kako preksinoć sa balonom od pet litara „odmenjske“ u pratnji supruge Dragice stiže na otvaranje „Škodinog“ auto-centra u Novom Beogradu.


Ipak, Toma je brzo razjasnio nesporazum. Gazda iz Bajčetine rešio je da ispoštuje stare srpske običaje pa je domaćinu proslave, vlasniku auto-centra „Stojanović“ odneo rakiju! Ali ne litar, koliko se uglavnom nosi, već pet litara! I to ne bilo koju, već dunjevaču, koju je lično ispekao u svom rodnom selu! - Toma je nosio svoju rakiju, koju lično peče, a ja sam odneo viski. Obojica smo pozvani kao prijatelji te kuće, odnosno braće Stojanović - izjavio je za „Alo!“ zamenik predsednika naprednjaka Aleksandar Vučić.


Inače, kako saznajemo, Nikolić je prošle godine ispekao 200 litara kruškovače i po 300 litara kajsijevače i dunjevače, koja ima oko 20 gradi ili 50 stepeni.

Alo! ("Tomina „voda“ od 20 gradi!" 10. jun 2011)

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading