205

REČNIK

EU doslovno uništava srpsku privredu

KATEGORIJA: Il' si voda il' si vino  TEME: ekonomska kriza |ekonomska politika |EU |nacija |patriotizam |spoljna politika

Jedno je raditi ozbiljne analize kojima se utvrđuju šteta i korist od pomenutog sporazuma po ekonomiju određene zemlje, ali je demagoški to raditi na simplifikovan način kojim DSS to predstavlja građanima Srbije i svojim potencijalnim biračima. Postoje dva problema sa ovakvim obraćanjem: Prva problematična stvar se tiče tvrdnje da je Srbija izgubila milijarde evra zbog tog sporazuma. Ono što u stvari stoji iza te rečenice je da su građani Srbije, zbog ukinutih ili značajno smanjenih carina, mogli jeftinije da kupuju veliki broj proizvoda koji su proizvedeni u EU, a da su time smanjeni prihodi u okviru budžeta Republike Srbije. Da ne ulazimo sada u nagađanje kolika je tačno ta cifra, ali ovakav način prezentovanja, gde se državni budžet predstavlja kao “mi”, odnosno kao jedno telo, jedan organizam, dok se u isto vreme prećutkuju sve one uštede koje su građani Srbije ostvarili kupujući jeftinije proizvode i beneficije koje su imali izvoznici (koji su bez carina mogli da izvoze svoje proizvode na tržište EU), predstavlja ozbiljan demagoški poduhvat koji može da se smesti u više kategorija ovog rečnika. Drugi  problem sa ovom izjavom (koja je u gotovo identičnoj formi prisutna tokom cele kampanje) je način na koji DSS dijagnostikuje i predlaže rešenja kompleksnih problema sa kojima se suočavamo kao društvo. Dakle, po DSS-u možemo ili da idemo pogrešnim putem evropskih integracija, koje su krive za sve, ili da se okanemo tog ćoravog posla i prihvatimo se političke neutralnosti kao jedinog spasa. A gde je tu donošenje i implementacija zakona kojima se stvara kvalitetan poslovni ambijent, a omogućava vladavina prava i efikasno i nezavisno sudstvo? Šta ćemo sa političkom stabilnošću, transparentnošću i borbom protiv korupcije? Kako ćemo da se izborimo sa galopirajućim deficitom PIO fonda i ogromnim brojem zaposlenih u javnom sektoru? Da li su evropske integracije krive i za to ili ova pitanja nisu toliko bitna da bi bila u prvom planu? Sigurno je da veliki broj ljudi u DSS-u ne misli tako, ali, nažalost, ovakav demagoški način obraćanja svojim biračima često dopušta upravo takav zaključak. 

Koštunica smatra da su Srbiji potrebne suštinske promene da bi izašla iz duboke političke, ekonomske i moralne krize, a da je glavni uzrok te krize Evropska unija, to jest odnos sadašnje i prethodne vlasti prema EU.


„EU preko Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju doslovno uništava srpsku privredu i mi smo do sada izgubili milijarde evra zbog tog sporazuma. Sada je na narodu da odluči da li hoće da Srbija i dalje ide pogrešnim putem evropskih integracija ili hoće da promeni državnu politiku i da se slobodno razvija ekonomski i u svakom drugom pogledu. Za republičke izbore mi kandidujemo političku neutralnost i ekonomiju političke neutralnosti, odnosno prekid pregovora i redefinisanje odnosa sa EU, u skladu sa državnim i ekonomskim interesima Srbije". 

Vojislav Koštunica, 4.2.2014

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading