205

REČNIK

EU će biti kriva za nestabilnost na Balkanu ako zaustavi proces proširenja

KATEGORIJA: Kakve veze imam ja sa tim?  TEME: EU |region

Popul(ar)istički rečnik demagogije je dobro oruđe za analizu političkog govora u Srbiji, ali nije da nema mane. Naime, uprkos pažljivom i sistematskom procesu odabira kategorija kroz koje će se posmatrati demagogija i populizam, jedna kao da je promakla. Gde smestiti “zastrašivanje Evropske Unije”? U ovim citatima, teza se gradi na sledeći način: najpre se priznaje da mi moramo da reformišemo državu da bismo ušli u EU. To nije lako, upozoreni smo, ali rezultati će biti vidljivi već u septembru (2011. godine). Prećutkuje se da su rezultati mogli već i da se vide, a država da bude izreformisana sto puta. Dalje, pored unutrašnjih poteškoća postoji i kriza u samoj Evropskoj Uniji, a to nikako nije povoljno. U kriznim situacijama je teško biti pametan i greške su neizbežne. I baš takva jedna greška predstavnika EU može da bude tragična, kako po nas, tako i po njih. Ako nas ne prime, eto nestabilnosti i “nekih u geopolitičkom smislu neevropskih elemenata” na Balkanu, a samim tim i na “šalterima budžetskih službi Evropske unije”.

Tako dolazimo do konačne teze koja glasi: (mi moramo da reformišemo državu, ali) ako ne uđemo u EU to će biti krivica i odgovornost same EU. A takvo “zastrašivanje EU” je zapravo usmereno na unutrašnji teren i delotvorna je poruka domaćoj javnosti. Težište odgovornosti za neuspeh evrointegracija se seli van Srbije u samo srce EU, a zastrašivanje je samo stilska poskočica. Dobro je, ipak nema potrebe za novom kategorijom, na sigurnom je u postojećoj.

Tadić je rekao da ni sada dobijanje kandidature i datuma početka pregovora „nikako neće biti lako” i podsetio da je to pre svega vezano za unutrašnje reforme u Srbiji. Predsednik Srbije rekao je da veruje da će rezultati tih reformi biti vidljivi do septembra, ali je dodao da odluka o kandidaturi i pregovorima „na kraju zavisi od šefova država članica EU”.

On je podsetio da u EU vlada kriza koja nikada nije povoljna za proces proširenja i dodao da bi bila tragična greška kada bi taj proces bio zaustavljen: „Ali svi prave greške, tako i predstavnici EU kada misle da proširenje treba zaustaviti. To bi bila katastrofalna i tragična istorijska greška čiju bi cenu platili narodi zapadnog Balkana ali i države i građani EU, jer svaka nestabilnost na prostoru zapadnog Balkana na kraju dođe i na šalter budžetskih službi Evropske unije”.

Boris Tadić, Politika, 21. jul 2011.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić ocenio je danas u Beogradu da će, ukoliko se stvori vakuum u procesu evrointegracija, na zapadnom Balkanu u taj prazan prostor sve više početi da ulaze "neki u geopolitičkom smislu neevropski elementi".

Vuk Jeremić, Press, 20. jun 2011.

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading