205

REČNIK

Boško, ni na nebu ni na zemlji

KATEGORIJA: Svaka ptica svome jatu  TEME: ekonomska politika |nacija |patriotizam |tradicija

U svojim poslednjim interakcijama sa novinarima Dveri izgleda da se kreću u svim pravcima – ali i dalje stoje u mestu. Ključni problem izjave gospodina Obradovića je u tome što, izgleda, ne razlikuje levo i desno, ali ni gore i dole. Biti ekonomski levo ne znači biti levica. Biti socijalno desno ne znači biti desnica. Politički i ekonomski spektar su postali neodvojivi i stav se mora imati na obe ose, ne samo horizontlalnoj.

Dokle god se daju ovakve izjave, mlati prazna slama i poziva na autoritet  preminulih političara iz nekog drugog vremena – jasno je da Dveri razmišljaju samo dvodimenzionalno. Boško, bre – apdejtuj taj softver već jednom, srednji vek je davno prošlo vreme.
 

"U 21. veku politički termini desnice i levice praktično više ne postoje. Srpski pokret Dveri baštini najbolje tradicije i srpske desnice i srpske levice. Šta to konkretno znači? Mi smo za aktivan povratak države u našem društvu. Mi smo rodoljubivi politički pokret. Mi smo za povratak redovnog služenja vojnog roka, jer smatramo da je vojska jedna od najznačajnijih državnih institucija. I mi držimo do zaštite i očuvanja nacionalnog identiteta kako srpskog naroda, tako i svih manjina koje žive u Srbiji. To su pogledi desnice. Ali mi smo protiv krupnog kapitala koji gazduje Srbijom. Kada govorimo o socijalnoj solidarnosti, pomoći socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva, zadrugarstvu ili o tome da banke moraju da podele teret krize sa građanima ili privredom, onda smo autentična srpska levica".

"Đinđić je izgubio glavu zato što je ukazao na duple standarde Zapada, otvorio temu Kosova i Metohije kako ne bi došlo do nezavisnosti, i što se u tim poslednjim mesecima svog života praktično okrenuo poziciji patriotskog političkog diskursa", "Da je danas živ, Zoran Đinđić bi bio na političkoj poziciji Dveri", rekao je Obradović. 
 

Boško Obradović, 24.03.2016. Nedeljnik

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading