205

REČNIK

Ako nemaš nijednu lepu reč, neću ni da pričam o tome

KATEGORIJA: Pusti to, nego da ti kažem  TEME: javni sektor |lične vrline |socijalna pitanja

O čemu se radi u ovoj priči?Ministar odbacuje celinu izjave pisca koji kritikuje stanje u srpskom zdravstvu jer ovaj nije rekao nijednu lepu reč. Ne zaustavlja se tu, već mu implicitno pripisuje i loše namere, možda vodeći se geslom “napad je najbolja odbrana”. Za sebe, sa druge strane, čuva poštenu i odgovornu poziciju kada ističe kako oni u ministarstvu “svaki kritički članak” analiziraju i pokušavaju da reše problem. Ali možda ne baš svaki, zar ne? Spremnost da se suoči sa problemima i oni reše načelno postoji, ali do toga ne dolazi. Kao činjenica je prihvaćeno samo da je pisac bio u zdravstvenoj ustanovi, ali sve ostalo je samo njegova percepcija, koja je pritom toliko uporno negativna da ministar prosto ne može a da ne pomisli da je nedobronamerna i onda mu ništa drugo ne preostaje nego da je zaobiđe.

Šta da se radi, koja lepa reč bi i gvozdena vrata otvorila. Za početak, činjenica da je pacijent živ govori da nije sve baš toliko loše. Sredićemo mi stanje u bolnicama, preispitati odgovornost, ali daj reci bar da ti je dušek bio čvrst, da šnicla nije bila žilava ili da bolnički prozor baca fenomenalan pogled na grad noću. Nešto mora da je bilo lepo, pisac si, umeš sa rečima. Umeju i političari rečima lako pobegnu od nezgodne teme i odgovornosti.

Mi svaki kritički članak i ocenu ponašanja u zdravstvenom sistemu posebno analiziramo i pokušavamo, ako postoji potreba, da problem rešimo. Činjenica je da je Arsenijević bio u toj zdravstvenoj ustanovi i da ima percepcije koje je opisao. Ali, ovde mi nešto ipak nije jasno... Ako mu je ta ustanova rešila zdravstveni problem, ne mogu da shvatim da nije našao makar jednu lepu reč za bar jednu osobu koja mu je pomogla. Ako ni to nije postojalo, onda ne znam kako je uspešno završio lečenje - ističe Stanković.

Zoran Stanković, ministar zdravlja (“Srpske bolnice iz srednjeg veka”, Press, ponedeljak 13. jun 2011)

Prikaži: 25 50 100 Sve Vrh
loading